Alles wat je wilt weten over de materiaalsoorten van Ardworks

Wij van Ardworks werken keihard om de kwaliteit van onze producten te garanderen. Dit begint natuurlijk bij de basis, de duurzaamheid van onze materialen. Om zowel een uitgebreid assortiment te kunnen aanbieden, flexibel met onze opdrachtgevers samen te werken en de gewenste kwaliteit te bewaken is het voor ons van groot belang om onze materiaalsoorten met zorg uit te kiezen. Daarom willen we in dit artikel graag meer vertellen over alle materiaalsoorten die we bij Ardworks gebruiken om onze producten te produceren.

Houtsoorten voor tafelbladen

Graag stellen we eerst onze houtsoorten aan u voor, waarvan wij onze tafelbladen maken.

Massief Eiken

Bij Ardworks werken we met massieve panelen van Europees Eiken, waarmee we zeer uiteenlopende tafels kunnen creëren. Van grote vergadertafels tot kleine bijzettafels, alle soorten tafels zijn mogelijk met massief eiken. Standaard hebben deze tafelbladen een dikte van 30/40 mm en 60 mm, maar natuurlijk zijn de tafelbladen ook op aanvraag leverbaar in andere diktes.

In eiken bieden we twee kwaliteiten aan: Rustiek Eiken en Premium Eiken. Het verschil tussen deze twee is dat het rustiek eiken natuurlijke noesten en scheuren heeft, terwijl het premium eiken geen noesten of scheuren heeft. In het rustiek eiken kunnen deze desgewenst wel gestopt en gevuld worden. Premium eiken noemen ze daarom ook wel foutloos eiken. Dit geeft het hout een strakke uitstraling, maar het kan daardoor het warme, natuurlijk karakter van hout daardoor verloren gaan.

Boomstam tafelbladen

De boomstamtafel is een van de populairste producten van Ardworks en hebben dan ook veel ervaring in het selecteren van de beste boomstammen om tafelbladen van te maken. We kopen de boomstammen voor tafelbladen zelf in als complete boom, waardoor we zelf de gewenste lengte en breedte kunnen bepalen. Daardoor kunnen we ook zelf de mooiste delen van de boomstam selecteren die perfect als tafelblad gebruikt kunnen worden.

Bij Ardworks hebben we boomstam tafelbladen in diverse houtsoorten op voorraad. Van eiken boomstam bladen tot mooie tropische hardhouten bladen. Het huidige assortiment bestaat uit:

 • Eiken boomstam bladen
 • Suar boomstam bladen
 • Movingui boomstam bladen
 • Iroko boomstam bladen
 • Mahony boomstam bladen

De bladen zijn gedroogd naar het juiste vochtigheidspercentage zodat een minimale werking is gegarandeerd. Door het drogingsproces zijn de bladen uitermate geschikt voor gebruik binnenshuis. Buitengebruik is helaas niet mogelijk. De boomstam bladen kunnen tevens op maat verlijmd worden, zodat de bladen desgewenst breder of smaller geleverd kunnen worden.

Hardhout

Ook produceren wij kwalitatieve tafelbladen die speciaal geschikt zijn voor buitengebruik. Daarvoor hebben we gebruiken we als materiaalsoort massief Braziliaans Hardhout Lauro Vermelho. Een prachtige houtsoort heeft een warme uitstraling. Wanneer deze houtsoort buiten gebruikt wordt, zal naar verloop van tijd een mooie vergrijsde look ontstaan. Uiteraard is het ook mogelijk om het hout te impregneren met hardhout olie, waarmee de kleur van het houten tafelblad behouden blijft.

De massief hardhouten tafelbladen gebruiken we voor meubelen die buiten gebruikt kunnen worden, zoals terrastafels, tuintafels en picknickbanken. Vaak is dit maatwerk om bij een specifieke buitenomgeving in te passen. De hardhouten balken kopen we in grote aantallen in, waardoor we deze altijd vanuit voorraad kunnen bewerken. Door de voorraad en het feit dat de tafelbladen in eigen beheer worden gemaakt, kunnen we een snelle levertijd garanderen. De hardhouten tafelbladen worden altijd in een dikte van 45 millimeter geproduceerd. Verder worden er profielen in het blad gevreesd, waardoor het blad nooit krom kan trekken.

Andere materialen voor tafelbladen

Ook zijn we trots op de tafels die we maken voor onze klanten met tafelbladen die niet van hout zijn. Hiermee kunnen we een tafel creëren die echt een statement is in een ruimte, met materialen die ook duurzaam zijn geproduceerd en hele lange tijd meegaan.

Beton

Bij Ardworks werken we al meer dan tien jaar met beton. Dit gebruiken we niet alleen voor tafelbladen, maar ook voor banken of voor tafels die volledig uit beton bestaan. We gebruiken hiervoor twee soorten beton, namelijk massief gestort beton (outdoor) en beton cire/stuc (indoor). Alle bladen van beton worden door Ardworks in eigen beheer geproduceerd. In zowel de tafelbladen van massief gestort beton als van beton stuc is het mogelijk om logo’s aan te brengen. Deze optie maakt de tafel direct uniek en persoonlijk voor het bedrijf.

Massief gestort beton (outdoor)

Onze bladen van massief gegoten beton hebben een standaard dikte van 50 millimeter. De bladen kunnen nooit scheuren of breken, omdat zij zijn voorzien van een stalen bewapening. Dit zorgt ervoor dat de deze bladen jarenlang meegaan, ook bij veelvuldig gebruik. Daarnaast is het oppervlakte bijzonder glad met zo min mogelijk luchtbellen, ondanks de kracht en duurzaamheid van het blad. De reden hiervoor is dat de bladen omgekeerd in de mal gestort worden en er zelfverdichten beton wordt gebruikt.

Onze tafels van massief gestort beton zijn speciaal geschikt voor buiten gebruik. Door het gladde oppervlak worden de tafelbladen namelijk nooit een groene aanslag, ook al staan ze jaren buiten. De massieve betonbladen zijn leverbaar in antraciet, maar kunnen desgewenst ook ongekleurd worden geproduceerd.

Beton Stuc (indoor)

De bladen die gemaakt zijn van beton stuc worden alleen voor projecten gebruikt waarbij de tafel binnen staat. Het gewicht van een blad van massief beton zorgt namelijk vaak voor problemen bij de plaatsing bij projecten, bijvoorbeeld in het geval van een hogere verdieping. De bladen van stuc beton zijn lichter, door het gebruik van een MDF-tafelblad als basis met een dikker gemaakte rand en extra ondersteunende dwarsverbindingen. De beton stuc bladen worden in meerdere lage opgebouwd en uiteindelijk behandeld met een matte Skylt lak als bescherming, bijvoorbeeld tegen vlekken. Het resultaat is een duurzame tafel met een prachtige beton look. Ondanks dat het blad kwalitatief ontzettend sterk is, weegt deze maar een fractie ten opzichte van een tafelblad van massief beton.

De beton stuc tafelbladen zijn tevens in groot formaat leverbaar en verder in vele verschillende breedtes. Ook kunnen onze klanten kiezen uit meerdere tinten.

MarmerMarmeren Tafel Ardworks

We zien de laatste jaren een groeiende behoefte aan tafelbladen van marmer. Vooral in de meer luxe interieurs zijn marmeren bladen weer zeer in trek. Bij Ardworks zijn we gespecialiseerd in het produceren van prachtige marmeren tafelbladen in diverse afmetingen. We beschikken dan ook over een breed assortiment aan marmersoorten:

 • Carrara Bianco
 • Verde India
 • Nero Marquina
 • Noir Saint Laurent
 • Rosso Levanto
 • Emperador Dark

De bladen van marmer gebruiken we uiteraard als tafelblad voor een grote tafel, maar ook vaak voor een solan- of bijzettafel. Daarbij maken we passende onderstellen van zowel RVS als gepoedercoat staal. De bladen zelf hebben altijd een dikte van 20 of 30 millimeter. Helaas is het weer in Nederland vaak te nat en te koud om de tafelbladen van marmer ook buiten te gebruiken, om zo te voorkomen dat de tafelbladen kunnen gaan scheuren. Daarom zijn onze tafels van marmer perfect geschikt om binnen te gebruiken.

Materialen voor onderstellen

De prachtige tafelbladen die we maken verdienen natuurlijk een bijbehorend onderstel. Daarom creëren wij originele onderstellen die onze tafels een nog uniekere uitstraling geven. Ook daarvoor gebruiken we verschillende materiaalsoorten, om zo de perfecte balans te vinden tussen het tafelblad en het onderstel.

RVS

De afkorting RVS staat voor roestvast staal en is een legering van gewoon staal en meer edelere metalen zoals chroom en nikkel. Om een prachtig onderstel van RVS te produceren speelt vakmanschap een zeer belangrijke rol, aangezien het lasproces een fijn en nauwkeurig werk is. Bij Ardworks leggen wij de nadruk op het creëren van mooie fijne lassen, waarbij het moderne en strakke ontwerp van RVS behouden blijft. Standaard werken we met geslepen RVS, echter zijn Brut RVS (matte uitstraling) en gepolijst RVS (spiegelende uitstraling) ook mogelijk.

RVS komt met name goed tot zijn recht in moderne tafels. Tot slot is het leverbaar in veel verschillende vormen en type onderstellen, zodat we een optimale afstemming kunnen creëren met het tafelblad.

Blauwstaal

Blauwstaal of warmgewalst staal is populair in designontwerpen en toepassingen in de interieurbouw. Over het staal ligt een laagje, de zogeheten walshuid, wat zorgt voor een warme, blauwige gloed. Dit maakt het een bijzonder materiaal dat op originele manieren kan worden gebruikt. Blauwstaal staat bekend als robuust, industrieel, ruig en stoer. Dat komt door de ruwe, natuurlijk look van het blauwstaal, waarin nog duidelijk de sporen van het productieproces zichtbaar zijn. Toch oogt dit materiaal in de juiste omgeving erg chique. Door de behandeling die de metalen platen hebben ondergaan, gaat het materiaal lang mee en zal het niet snel beschadigen.

Bij Ardworks behandelen wij het blauwstaal met een beschermende lak, waardoor kleurbehoud gegarandeerd is. Kortom, een stoer en industrieel materiaal wat in veel ruimtes goed tot zijn recht zal komen. Om te zorgen dat het blauwstaal ook in moderne interieurs goed tot zijn recht komt, bespreken we bij ieder project of de lasnaden wel of niet zichtbaar moeten blijven. Zichtbare lasnaden geven het werkstuk een industrieel karakter. Door deze weg te slijpen krijgt het onderstel een meer moderne en strakke uitstraling.

Coating

Veel van de onderstellen voor onze tafels zijn gemaakt van (blauw) staal, wat zorgt voor een stoere en industriële uitstraling. Als onze klant voorkeur heeft voor een meer moderne uitstraling, dan kan worden gekozen om het staal te poedercoaten. Dit is een industrieel proces wat we in eigen beheer uitvoeren, waarbij de verf op het staal wordt gebakken.  Doordat de poedercoating op het staal gebakken wordt, zal het niet gaan bladderen zoals wel kan gebeuren in het geval van ‘gewoon’ spuitwerk.

Poedercoating geeft de tafel een straks uiterlijk en maakt het tevens kras- en stootvast. Daarnaast is de coating in bijna elke kleur leverbaar, waarbij de meest voorkomende kleuren wit en zwart zijn. Deze geven de tafel een extra strak uiterlijk, vooral als het wordt gecombineerd met houten tafelblad.

Stalen frames voor tafels die buiten gebruikt gaan worden krijgen nog een extra behandeling vooraf, genaamd scoperen. Dit is een proces waarbij er een zinklaag wordt opgebracht, zodat het staal nog beter beschermd is tegen roestvorming.

Advies over onze materiaalsoorten

Graag gaan we met onze zakelijke klanten, interieurarchitecten en inrichters in gesprek om hen te adviseren welke materialen het beste passen bij het gewenste interieur. Met onze kennis en ervaring maken wij samen met de klant de ideale combinatie van materialen voor een tafel die uitblinkt in zowel kwaliteit als design. Neem nu contact op met Ardworks en laat u inspireren door de mogelijkheden van Ardwords.